Abana Ezine Deresi:
HEM ÇEVRE KİRLİLİĞİ HEM DE AVCILAR…

<center> Abana Ezine Deresi: </center><center><font color=’blue’> HEM ÇEVRE KİRLİLİĞİ HEM DE AVCILAR… </font></center>

Kastamonu’nun kuş cenneti olarak bilinen Abana Ezine Deresi’nin koruma altına alınması ve kaçak avcıların önüne geçilmesi için yetkililerden destek bekleniyor.

Abana’da yaşayan ve 5 yıldır Ezine Deresi’nde görüntülediği kuş türlerini bir kitapta toplayan Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Şenol, bu bölgenin korunması ve avcıların uzak tutulması için herkesin üzerine düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini söyledi:

“Diğer dereler hem ıslah çalışmaları hem de konum itibarı ile şehir içinde kalmaları dolayısı ile doğallığını yitirmiş durumda. Ezine Deresi küçük bir alan da olsa milyonlarca yıldır kullanılan göç rotası üzerinde yer alıyor. Ayrıca Ezine deresi, Dünya Doğa ve Doğa Kaynakları Koruma Birliği’nce (IUCN) ‘nesli tehdide yakın kategorisi‘nde sınıflandırılan ve koruma altında olan susamurları ve oluklu kertenkeleye de ev sahipliği yapmakta. Sonuç olarak Ezine Deresi ve çevresi hem kuşların hem de diğer hayvanlar için önemli. Mutlaka doğal hali ile korunmalı, suyu kirletilmemeli ve gelecek nesillere bu bio çeşitliliği aktarılmalıdır.”

Bakanlıklarla yaptıkları yazışmalar sonucunda Ezine’nin korunması gerektiği yönünde kurumlara görevler verildiğini de söyleyen Mehmet Şenol sürdürdü:

“Ancak kurumlarımız maalesef gereğini yapmadı. Valiliğimize, bakanlıkların yazışmalarını verdiğimiz halde gelişme olmadı. Kaymakamlık bir girişimde bulunmadı. Belediye sadece gözlem kulübesi dışında ilgisiz kaldı. Abana ile Hacıveli arasına yapılan lüks binaların kanalizasyon bağlantısı olmadığından çektiği fosseptik pisliğini Ezine Deresi‘ne, oradan da denize vermekte. Son günlerde Abana Belediyesi tarafından ihalesi yapılıp kiraya verilen beton santrali Ezine Deresi‘nin dibine kurulmakta. Bozkurt’un kanalizasyonu da Ezine Deresi‘ne akmakta.

Ezine Deresi‘nin tüm bunların yanında bir de kaçak avcıların tehdidi ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Mehmet Şenol, “Abana sanayisinde her gün tüfek sesleri duyuluyor. Kaçak avcılar, dere içine konaklamaya, dinlenmeye gelen göç hayvanlarına yasak olduğu halde, meskun mahal alanı olduğu halde tüfekli saldırılarda bulunuyor. Son olarak bölgemizde nadir görülen küçük gümüş martı da kaçak avcıların hedefi haline gelmiş durumda” dedi.

Mehmet Şenol, açıklamasında son olarak, valilik, kaymakamlık, belediye, Orman Bölge Müdürlüğü, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün  söz konusu bölgeyle ilgili gerekli çalışmaları yapmasını beklediklerini söyledi.

(Bu haber “kastamonugazetesi.com.tr“den derlendi)

Etiketler