Bartın Irmağı TÜRKİYE’NİN VENEDİK’İ OLACAK
Yaklaşık 15 km‘lik bölümü kent merkezinden geçerek Karadeniz‘e dökülen, çevresi orman örtüsüyle kaplı Bartın Irmağı‘nın, hazırlanan tasarımma İtalya‘nın Venedik Kenti‘deki gibi “hizmet“ vermesi bekleniyor.
İÖ 5000‘li yıllara dayanan 7 binlik yıllık tarihsel geçmişi olan Bartın Irmağı, gezi tekneleri başta olmak üzere yaya amaçlı köprüler, balıkçılık amaçlı kuruluşlar, parklar, yürüyüş, rekreasyon, kamping, bungalov alanlarının yer alacağı tasarımın yaşama geçirilmesiyle turizme kazandırılacak.
Bartın Valisi Sinan Güner, Bartın‘ın içinden ırmak geçen ender kentden olduğunu belirterek, kentin adının da bu ırmaktan geldiğini söyledi. Kendine özgü faunası, florası ve bitki örtüsü bulunan ve bu açıdan dünyadaki önemli değerlerden biri olan ırmağı değerlendireceklerini belirten Güner, “Dünyadaki bütün önemli şehirlerin içinden su yolu geçer, bu o şehre değer katar, o şehri nitelikli şehirler arasına koyar. Bartın bu açıdan çok şanslı” dedi.
Devlet Su İşleri (DSİ), valilik, belediye ve özel idarenin taşkın koruma rekreatif amaçlı, turizm amaçlı projeler üzerinde çalıştığını ve Bartın Irmağı Islahı Projesi‘nin bu yılın yatırım programında yer aldığını anlatan Güner, program kapsamında TOKİ Köprüsü yapıldığını, yine 21 km‘lik alanda gereksinim duyulan yerlerde yatak ıslahı, taşkın koruma yapılarak ırmağın tasarıma uygun duruma getirileceğini vurgulayan Güner, şunları söyledi:
“Daha sonra belediye, özel idare ve DSİ‘nin de desteğiyle yaya amaçlı köprüler, balıkçılık amaçlı tesisler, parklar, yürüyüş, rekreasyon, kamping, bungalov alanları olmak üzere büyük bir projenin hayata geçirilmesi yıllar içinde gerçekleştirilecek. Projede en önemli atak bu yıl yapıldı. Burası kamuoyunun pek bilmemesiyle birlikte doğal nitelikte koruma alanı yapıldı ve o maksatla tescil edildi. Biz bu değeri tüketme değil, koruyarak kullanma noktasındayız. Her türlü ekonomik ve turistik projenin sürdürülebilmesi çok önemli. Bahsettiğimiz tüm tesisler koruma amaçlı imar planı çerçevesinde yapılacak.”
“Örneğin parklar, yaya köprüleri ve teknelerin bağlanabileceği bir iskele yapılacak. Hepsi buranın koruma planı içerisinde olacak. Kesinlikle buranın değerini tüketerek kullanmayacağız. 7 bin yıllık bu tarihi, 7 yılda, 70 yılda tüketmeyeceğiz, bir başka 7 bin yıla taşıyacağız. Bartın Irmağı‘ndan kalkan bir tekne Amasra, İnkumu, Çakraz, Mugada gibi sahillerimize gidebilecek. Bu sene projemize taşkın koruma tesisleriyle start verdik hemen ardından rekreatif, sportif, kültürel, turizm ve ekonomik projelere başlıyoruz inşallah.”
”Safranbolu veya Amasra için bölgeye gelecek ziyaretçilerin ana durağı burası olacak. Bartın‘a gelecek turistlere teknelerle ırmak ve deniz gezintisinin yanısıra koylarda denize girme imkanı verilecek. Böylece turizm çeşitliliği sayesinde insanların bölgede konaklamasını sağlayacağız.”
(Bu haber “hurriyet.com.tr“den derlendi)
Bu haberin özgününü görmek için aşağıdaki “link“e tıklayın
https://www.hurriyet.com.tr/seyahat/galeri-bartin-irmagi-turkiyenin-venediki-olacak-41544925/2