Çatalzeytin: TÜRK EĞİTİM-SEN BASIN AÇIKLAMASI

32 üyesi bulunan Çatalzeytin Türk Eğitim-Sen Temsilciliği, dün (8 Aralık) saat 12.50’de Çatalzeytin Hükümet Konağı önünde üyelerinin katılımı ile “ücretler” ve “mesleki sorunlar”a ilişkin “basın açıklaması” yaptı.
Sendika üyesi öğretmenler, hazırladıkları “pankartlar”la da isteklerini dile getirdi.
Basın açıklamasını Sendika Temsilcisi Naim Eşref Alkanlı okudu:
“Hazırlıklarının tamamlandığı söylenen Meslek Kanunu, eğitimin paydaşlarıyla paylaşılmamıştır. Meslek Kanunu’nda yer almasını istediğimiz hususlar şöyledir. Halen öğretmenler; kadrolu, sözleşmeli ve ücretli olarak 3 modelle istihdam edilmektedir. Aynı işi yapan öğretmenlerin farklı statüde istihdamı eğitime vurulan bir darbedir. Öğretmen atamaları KPSS puan üstünlüğüne göre mülakat yapılmadan gerçekleştirilmelidir. Kariyer basamakları 10 yıl öğretmenlik yapan uzman öğretmen, 20 yıl öğretmenlik yapan başöğretmen olarak düzenlenmeli ve kesinlikle sınavsız olmalıdır. Çünkü öğretmenlik bilme değil bildiğini aktarma mesleğidir.”
“Memurlarımız ekonomik sıkıntı içinde olup, yok sayılmaktadır. 2021 Ekim ayı itibariyle son 1 yılda 4 kişilik ailenin zorunlu harcamaları aylık 1749,29 TL artmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Ekim 2021 fiyatlarına göre tek kişinin yoksulluk sınırı 4514,13 TL, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 9373,14 TL olarak belirlenmiştir. Enflasyonun aralık ayında açıklanan oranı % 21,31 çıkmış, alım gücü iyice düşmüştür.”
“OECD ülkeleri ile kıyaslandığında da ülkemizde öğretmen maaşları çok düşüktür. Öğretmen maaşlarında OECD ortalaması 10 yıllık ilkokul öğretmeni için yıllık brüt 44 bin 871 dolar, 15 yıllık ilkokul öğretmeni için yıllık brüt 48 bin 025 dolardır. Bu rakam satın alma gücü paritesine göre hesaplanmıştır. Cumhuriyet’in ilk kuruluş yıllarında da bir öğretmen maaşı 25 cumhuriyet altını iken bugün 1 cumhuriyet altınına eş değerdi.”