Daday:
ÇAM KOZALAĞI TOHUMLARI

<center> Daday: </center><center><font color=’blue’> ÇAM KOZALAĞI TOHUMLARI </font></center>

876 bin hektar alanla, Türkiye‘nin en çok “biyolojik çeşitlilik”i barındıran ormanlar Kastamonu‘dadır.

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Daday Fidanlığı’nda, ormanlardan toplanan çam kozalaklarından alınan tohumlar, bölgenin gereksinimini karşılıyor.

2024’te 300 ton kozalaktan 10 ton tohum çıkarmak amaçlanıyor.

Kastamonu Orman Bölge Müdürü Fahri Sönmezoğlu:

“Ağaçlarımızın bol tohum tutmasını önemsiyoruz. Gençleştirmede başarının birinci önceliği, yeteri miktarda tohum bulunması. Kastamonu ormanlarının yüzde 20’si, gençleştirilmesi gereken 100’lü yaşlara ulaşmış ağaçlardan oluşuyor. Bölge müdürlüğü olarak gençleştirilmesi gereken ormanların önemli bölümünü gençleştirdik.”

Daday, Kastamonu ve Taşköprü‘de fidanlığımız var. 2022 yılı itibarıyla bu üçünü kapsayan fidanlık müdürlüğü kuruldu. Fidanlıklarımızda yıllık 1,5 milyon civarında fidan üretimi yapıyoruz. Daday Fidanlığımız, Batı Karadeniz‘in tohum çıkarma merkezi haline gelmiştir. Sinop, Zonguldak ve Amasya bölge müdürlüklerinde üretilen kozalakların tohumları buradaki ünitelerde çıkarılmakta. Ağaçlandırma yapabilmek için fidanlıklara tohum ekmeniz ve fidan yetiştirmeniz gerekiyor. Burada çıkardığımız tohumlar bölgenin tüm fidanlıklarına fidan üretimi için gönderilmekte. Bu yönüyle geçmişten günümüze Daday Fidanlık Şefliğimiz çok önemli görevler yürütmekte.”

“2024 yılında 300 ton kozalaktan tohum çıkarmayı hedeflemekteyiz. Bundan 10 ton tohum üretmeyi planlıyoruz. Bir kilo tohumdan takriben 6 hektar orman kurmak mümkün.”

(Bu haber “taskoprupostasi.com”dan derlendi)

Etiketler