İhsangazi‘de Girişimcilik Örneği: BOŞ TARLALARA SİYEZ BUĞDAYI EKİYOR
27 yaşındaki Yasin Ciğerci, Kastamonu Üniversitesi, Rafet Vergili Meslek Yüksekokulu Av ve Yaban Hayatı bölümünü bitirince, İhsangazi İlçesi‘ndeki köyü Aliçelebi‘ye yerleşerek, boş tarlalarda “Hitit buğdayı” olarak da bilinen ata tohumu siyez buğdayı yetiştirmeye başladı.
Kurduğu değirmende öğüttüğü siyez buğdayını işleyen Ciğerci, bir süre sonra kendi tarlasından aldığı ürünler yetmeyince öteki köylüleri de ekim yapmaları için yönlendirdi.
Yasin Ciğerci:
“Siyezin anavatanı İhsangazi. Birilerinin bu işi yapması gerektiğini düşünerek başka bir işe bakmadım. Gençler memleketine sahip çıkmıyor, gitme telaşındalar. Burada kalarak bu işe girdim. Siyez bizim ata mirasımız. 10 bin yıldır genetiği değişmeyen ata mirasına sahip çıkmaya karar verdik.”
“Babam emekli oldu ve köyde küçük bir işletme olarak başladık. Önce ekilmeyen tarlalarımızı ektik. Buradan aldığımız buğdayları değirmende işleyip bulgur ve una çevirdik. Bunları satarken bu işi büyütmemiz gerektiğine karar verdim ve köye kendi taş değirmenimizi kurduk. Değirmeni kurduktan sonra işleyip katma değeri yüksek ürünler ortaya çıkarmaya başladık.”
“Bir süre sonra kendi ektiğimiz siyez bize yetmemeye başladı. Çiftçi ekiyordu ama değerlendirmesini bilmediği için para kazanamıyordu. Bir süre sonra da ekmeyi bırakıyordu. İşte bu yüzden köy halkının çoğu tarlalarına ya başka buğday çeşidi ya da başka bir ürün ekiyordu. Çiftçilere siyezin önemini anlattık ve ektikleri siyezi alma garantisi verdik. Onlar da seve seve ekmeye başladı.”
“Ürünleri çeşitlendirdikten sonra yeni müşterilere ulaşmamız gerekiyordu. Bunun için sosyal medya hesapları kurup, insanlara ulaşmaya başladım. Geceleri uyumadan bu işe kafa yordum ve yeni müşteriler edindim. Kargoyla Türkiye‘nin her noktasına ürünlerimizi gönderiyorum. Yıllık yaklaşık 150 ton siyez buğdayını işleyerek çeşitli ürünler yapıyoruz. Önümüzdeki yıllarda bu rakamı artırmayı düşünüyoruz.”
Baba Sebahattin Ciğerci de 30 yıl orman muhafaza memuru olarak görev yaptıktan sonra 2017’de emekli olduğunu söyledi:
“Memur olduğum için tarlaları ekemedim. Babam da yaşlandıktan sonra öylece kaldılar. Oğlum bu işe girelim dedikten sonra, kapıda babamın boş duran traktörüyle yılardır ekilmeyen tarlalara siyez ekmeye başladık. Başkasının değirmeninde buğdayı işlemek zor olduğu için köye değirmenimizi kurduk. Burada kendi ürünlerimizi doğal olarak üretiyoruz.”
Eskiden büyüklerinin sadece yemek için siyez ektiklerini vurgulayan Ciğerci, “Kimse satmayı düşünmezdi. Oğlum bu işe girdikten sonra internet üzerinden pazarlamaya başladı. Kendi ektiklerimiz yetmeyince çevreden de ürün almaya başladık” dedi.