İnebolu: 7 Milyon Solucanla KOMPOST GÜBRE ÜRETİYOR

Solucan gübresinin ürünlerde erken hasat, verim artışı ve sezonu geç kapatma özelliği sağladığına inanan İnebolu‘nun genç girişimcisi Kazım Bozoklu, kurduğu serada solucan gübresi üretiyor.
2 Yıl önce “amatör“ olarak başladığı solucan gübresi üretme işini büyütmek ve geliştirmek isteyen Kazım Bozoklu, solucan gübresi katılarak üretilen ürünlerde erken hasatta verim artışı ve sezonu geç kapatma özelliği yaşandığını söylüyor.
Solucan Gübresiyle ilk denemeyi kendisi yapan Kazım Bozoklu, kurduğu fide serasında ağırlıklı olarak doğal İnebolu tohumlarından oluşan çay domatesi, Şan Köyü biberi, dikenli salatalık, sakız kabağı, patlıcan ve kabak fideleri yetiştiriyor.
Yaptığı işin değerini tarım ile geçimini sağlayan Trakya ve Eğe çiftçisinin daha iyi bildiğini, İnebolu’da bunun yeni yeni tanınmaya başladığını belirten Bozoklu şunları anlattı:
“Bizim buradaki tek amacımız doğal ve organik ürünler üretmektir ve bunun için de tohumun yerli olması, gübrenin de organik olması gerekiyor. Ürettiğimiz bütün ürünlerin solucan gübresini kullanarak yetişmesini sağlıyoruz. Şu ana kadar yaptığımız fide üretiminde solucan gübresinin yaktığını hiç görmedim. Çünkü ürünü yakan gübre değil içindeki asittir. Bizim hammaddemizde asit’e yer yok, çünkü solucan asitte yaşayamaz.”
“Toprağın üç maddeye ihtiyacı var: Mineraller, canlılar ve organik maddeler. Biz bölge olarak topraklarımızda organik maddeyi kaybettik. Canlıları da kaybetmiş bunuyoruz . Sadece mineraller var. Toprağı daha kaliteli hale getirmek ve daha kaliteli üretim almak için iki şeye ihtiyacımız var. Kaybettiklerimizden birisi canlılar, diğeri de organik değerlerdir.”
“Dünyanın birçok ülkesi ABD, Hollanda, Belçika ve özellikle İsrail bile çölleşmiş topraklarını solucan gübresiile kalkındırıp kimyasal gübresini bize satıyor ve kanser vakası onlarda yok denecek kadar az iken bizde almış başını gidiyor.”
“Burada bulunan her havuzda 150 bin, toplamda 7 milyon Kırmızı Kaliforniya solucanımız var. 7 aydan önce solucan gübresine dokunamıyoruz. Çünkü kasaların dolması ve gübrenin oluşumu 7 ayı buluyor. Ondan sonra diğer işlemleri yerine getiriyoruz. Bu canlının diğer ismi kültür solucanı. Solucan gübresi pH dengeler ve yüksek pH düşürür, düşük olanları da yükseltme özelliği vardır. Bunu da yapabilen başka bir canlı yoktur. 1 me2‘de 65 bin Kırmızı Kaliforniya solucanı yaşayabiliyor. Gübre oluşuncaya kadar uzunca bir süre geçiyor. Sabretmek gerekiyor. Ben de onu yapıyorum. Daha sonra paketleyip üreticilere pazarlıyoruz. Şu an Türkiye’nin birçok iline ve ilçesine kargo ile gönderiyoruz.“
“Organik solucan gübresi tarımın her alanında kullanılır, suyu havayı kirletmez ve hiçbir zararı yoktur. Kimyasal gübre ile yorulmuş toprakları canlandırır, bitkilerin köklerini güçlendirir, topraktaki organik maddemiktarını artırır. Solucanın salgıladığı solöm sıvısı sayesinde bitki kök hastalıklarına karşı direnç sağlar. Her türlü sebze, meyve bahçesi, bütün tarla ve sera bitkileri için besleyici, köklendirici, verim artırıcı ve erkencilik sağlayan özelliklere sahip yüzde 100 organik bir gübredir.“
“Ülkemizde şimdiye kadar analiz yapılmadan ne kadar ve nasıl atılacağı bilinmeden, kimyasal gübreler atılarak toprağın dengesi bozulmuş. Canlılar yok edilmiş. Çünkü kimyasal gübrenin kimisi pH yükseltiyor, kimisi de düşürüyor. Biz de pH’nın dengelemesi için solucan gübresine ihtiyaç duyuyoruz. pH’yı dengeleyen tek gübre solucan gübresidir. Canlıların boyutları ve ebatları küçüldükçe gübrenin kalitesi ve değeri artar.“