İnebolu: DENK KAYIĞI DENİZLE BULUŞTU

“Milli Mücadele”nin simgesi İnebolu Denk Kayığı önceki gün (25 Haziran) yeniden denizle buluştu.
Ulusal kurtuluş döneminde Anadolu‘nun lojistik merkezlerinden İnebolu Limanı‘na getirilen “mühimmat”ın boşaltılmasını üstlenen İnebolulu kayıkçılarının kullandığı “denk kayığı“, 100 yıl aradan sonra yeniden yapılarak törenle denize indirildi.
Kurtuluş Savaşı‘nda düşman işgaline uğramamasına karşın, cephe gerisindeki hizmetleriyle İnebolu‘ya “İstiklal Madalyalı tek ilçe” “madalya”sını kazandıran kayıkçılar, tarihe adlarını altın harflerle yazdırdı.
İstanbul‘dan getirilen binlerce ton silah ve cephane, güvenli görüldüğü için İnebolu‘ya ulaştırıldı.
İskelenin düzgün olmaması nedeniyle limana yanaşamadıkları için açıkta demirleyen gemilerden cephane dolu sandıkları İnebolulu kayıkçılar karaya çıkardı.
Yörede “denk kayığı” olarak bilinen tekneleriyle, fırtınalı havalarda dev dalgalara göğüs gererek gemilerdeki binlerce ton cephaneyi karaya çıkaran İnebolulu kayıkçılar, 3 yıl boyunca savaşım verdi.
İnebolu Kaymakamlığı zamanla yok olan denk kayıklarının bir örneğini yaptırmak için çalışma başlattı.
İnebolu Limanı’nda Ahşap Tekne Ustası Mehmet Aksoy’un, özgününe uygun olarak tümüyle kestane ağacından yaptığı 11 metrelik denk kayığı törenle denize indirildi.
İnebolu Kaymakamı Ahmet Vezir Baycar:
“3 yıl boyunca Mavnacılar Loncası (Kayıkçılar Odası) 100’ü aşkın üyesiyle beraber Kurtuluş Savaşı‘na silah ve cephane yetiştirmek üzere burada meccanen, hiçbir ücret almadan hizmet gördüler. Tabi zamanla bu denk kayıkları maalesef yıpranıp tarihten neredeyse silindi. Son denk kayığımızı da İstanbul Deniz Müzesi’ne teslim ettik, orada sergileniyor. Meraklıları orada görüyorlar ama bizim burada her İnebolulunun yüreğinde bir ukde, denk kayığını görmek arzu ediyorlar. Bize İstiklal Madalyası‘nı kazandıran, Milli Mücadele‘de oldukça katkı sunan bu denk kayığımızı denize indirmek her İnebolulunun içinde bir ukde, bir özlem. Dolayısıyla böyle bir proje başlattık. Denk kayığımızın replikasını canlandıralım diye bir fikir geliştirdik.”
Kastamonu Valisi Meftun Dallı:
“İnebolu için çok güzel bir çaba olmuş bu. Bundan sonraki yıllarda da umarım tarihi yaşatmada, yapılan fedakarlıkları hatırlamada çok büyük bir katkısı olacaktır. Hayırlı uğurlu olsun.”
Konuşmaların ardından “Gazi İnebolu” adlı ve 2 çifte kürekli kayık denize indirildi.
(Bu haber “vitrinhaber.com”dan derlendi)