Karabük: KARADENİZ’İN ZEUGMASI‘NDA MOZAİKLER
Geç Hellenistik, Roma ve Erken Bizans dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanıldığı sanılan “Karadeniz’in Zeugması” olarak adlandırılan Karabük‘ün Eskipazar İlçesi‘ndeki Hadrianaupolis Antik Kenti‘nde ara verilen kazı çalışmalarına yeniden başlandı.
Buradaki kilisenin tabanındaki mozaikler gün yüzüne çıkarılacak.
Eskipazar İlçesi‘nin yaklaşık 3 km doğusunda bulunan ve 2003’te başlatılan kazı çalışmalarının “dönemler“ olarak sürdüğü Hadrianaupolis‘te, şimdiye dek 2 hamam, 2 kilise, 1 savunma yapısıyla, kaya mezarları, tiyatro, 1 kemerli ve kubbeli yapı, anıtsal kültik niş, sur, villa, öteki anıtsal yapılar ile kimi kült alanları gibi 14 dağınık yapı ortaya çıkarıldı.
İncil‘de adı geçen akarsular Geon, Phison, Tigris ve Euphrates‘un yer aldığı, at, fil, panter, geyik ve grifon gibi birçok hayvanın çizildiği mozaiklerle ünlenen ve bu nedenle Zeugma‘ya benzetilen antik kentte, geçen yıl ara verilen kazı çalışmaları yeniden başladı.
Kastamonu Müze Müdürlüğü denetiminde, Karabük Üniversitesi (KBÜ) Arkeoloji Bölümü Dr Öğretim Üyesi Ersin Çelikbaş başkanlığında 25 kişilik ekiple başlatılan ve 3 ay sürecek kazıda, İÖ 1. Yüzyıl‘dan sonra yapıldığı sanılan ve geçen yıl varlığı belirlenen kilisenin tabanındaki mozaiklerin gün yüzüne çıkarılması amaçlanıyor.