Karadeniz’in Dip Sularında
715 MİLYAR $‘LIK ENERJİ KAYNAĞI

<center> Karadeniz’in Dip Sularında </center><center><font color=’blue’>715 MİLYAR $‘LIK ENERJİ KAYNAĞI  </font></center>

Karadeniz’in dip sularındaki kirlenme nedeniyle oluşan “hidrojen sülfür” yoğunluğunun, bölgenin 350 yıllık enerji gereksinimini karşılayabileceği belirtiliyor.

Bilim adamları, 21. yüzyılın yakıtı olarak nitelendirilen “hidrojen teknolojisi“nin yaşama geçirilebilmesi için bir an önce davranılması önerisinde bulunuyor.

Bu kaynağa ulaşmanın en kolay yolu Sinop açıklarıdır.

Bilim adamları, uzun bir kıyı şeridi olan Karadeniz’in tabanında “kimyasal” olarak depolanmış hidrojen bulunmasının Türkiye için “önemli bir şans“ olduğunu söylüyor:

Hidrojen sülfürün bulunduğu Karadeniz dip suları oksijen bakımından oldukça fakirdir. Hidrojen sülfürün bulunduğu kısımlarda hiç oksijen bulunmadığından, bu kısımlarda canlı varlıklara rastlanmamaktadır. Hidrojen sülfür için söylenmesi gereken en önemli özellik, yüksek oranda toksit içermesi ve ağır bir kokuya sahip olmasıdır. Hidrojen sülfürün çevresel zararlarını azaltmak için bu madde bileşenlerine ayrılmalıdır. Ayrışma sonucu ortaya çıkan bileşenler gaz formdaki kükürt ve hidrojendir. Kıyı kesimlerde hidrojen sülfüre ulaşım derinliği minimum 170 metredir. Karadeniz ortalarına kurulacak olan platformlar sayesinde hidrojen sülfürün yüzeye çıkarılma maliyeti azaltılmış olacaktır.”

Karadeniz dip sularından sağlanacak olan hidrojenin ekonomik değerinin yaklaşık 715 milyar dolar olduğu düşünülüyor.

(Bu haber “kastamonugazetesi.com.tr“den derlendi)

Etiketler