Osmanlı’dan Günümüze Evrenye Bıçağı:
BIÇAKÇILAR MAHALLESİ’NDE ÇEKİÇ SESLERİ

<center> Osmanlı’dan Günümüze Evrenye Bıçağı: </center><center><font color=’blue’> BIÇAKÇILAR MAHALLESİ’NDE ÇEKİÇ SESLERİ </font></center>

Osmanlı döneminde ordunun gereksinimi olan kılıç, süngü gibi savaş gereksinimlerinin de üretiminin yapıldığı, İnebolu’nun Dibek Köyü, Bıçakçılar Mahallesi‘nde yapılan ve “Evrenye Bıçağı“ olarak satışa sunulan bıçaklar, mahalledeki 5 bıçakçının yüzlerce yıllık ocaklarında üretiliyor.

İnebolu Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimiyle “coğrafi işaret“ alarak “teşcil”lenen, tüm parçaları el işçiliğiyle yapılan Evrenye bıçağı, niteliğiyle öne çıkıyor.

Bıçakçı Mehmet Çelikel:

“Atalarımızdan gördüğümüzü, dedelerimizden babalarımızdan gördüğümüzü yapıyoruz. Bıçaklarımız Evrenye Bıçağı olarak tanınıyor. Bu mesleğin kaç yıllık olduğunu bilen yok.” Burada oturup da bıçakçılık yapmayan yok.  Çeliğimizi ocakta ısıtıyoruz daha sonra dövüyoruz. Her bıçağın kendine göre yapım aşaması var. BıçağıKastamonu ve çevre illere satıyoruz. Buraya turistler geliyor. Daha öncelerde bıçaklarımız Evrenye‘de satıldığı için ‘Evrenye Bıçağı’ olarak biliniyor (*). Burada bütün mahalle bıçakçılık yapıyor. Burası 12-13 haneydi, 4-5 dükkan kapandı. Şu anda çalışan 5 tane dükkan var. Diğerleri kapandı. İstanbul‘a gittiler. Burada oturup da bıçakçılık yapmayan yok.”

Mehmet Özdemir:

“Dedemin dedesi dahi bu işi yapıyormuş. Bıçak yapanların birkaçı gurbete gitti. Bu mahallede oturup bıçak yapmayan yok. Çekiç sesi eksik olmuyor, insanlar çekiç sesiyle uyanıyor. Çekiç sesiyle yatıp, çekiç sesiyle kalkıyoruz. Sabah 07.00’de dükkana geliyoruz, akşam 17.00-18.00 gibi dükkanımızı kapatıyoruz. Burada bıçak, nacak gibi ürünler yapıyoruz. Geçimimizi sağlıyoruz. Benim küçüklüğümden beri bu dükkan var. Buralarda kılıç dahi üretiliyormuş.”

(Bu haber “sondakika.com”dan derlendi)

*) Abana’nın notu: Bu bıçağın “Evrenye Bıçağı” olarak adlandırılmasının nedeni bizce, bıçağın Evrenye‘de satılması değil, Evrenye’nin Osmanlı döneminde birçok kez “bucak” ve “ilçe” yapılmasından (Dibek‘in Evrenye’nin bir köyü olmasından) kaynaklanıyor. Osmanlı döneminde ilçe ve bucaklık en az 30 kez Abana ile Evrenye arasında el değiştirdi!

Etiketler