Pınarbaşı:
TOPRAKSIZ SERADA TARIM

<center> Pınarbaşı: </center><center><font color=’blue’> TOPRAKSIZ SERADA TARIM </font></center>

Pınarbaşı‘nda “topaksız sera“da kıvırcık marul üretiliyor.

Seracı Şeref Sömek, Pınarbaşı‘da bugüne dek yapılmayan topraksız tarımı kendilerinin başlattığını, topraksız tarımda çapa, yabancı otlarla savaşım gibi işlemler yapılmadığı için zamandan da kazanıldığını ve kıvırcık marulları 35 gün gibi kısa bir sürede satışa hazır duruma getirdiklerini, suda yetiştiği için de hastalık, çamur, böcek olmadığını ve seradan doğrudan salataya koyarak bu marulun yenilebileceğini söyledi.

Pınarbaşı İlçe Tarım ve Orman Müdürü İlker Türe:

“İlçemiz turizm anlamında son yıllardaki sıçrayışıyla beraber hayvansal ve tarım ürünlerine talep artmaktadır. Artan bu talep şimdilik komşu il ve ilçelerden karşılanmaktadır. İlçemizde tarım ürünlerinin üretim kapasitesini hızla artırmamız gerekmektedir. Üretim kapasitemizi artırabilmek amacıyla gurbetten ilçemize dönüş yapan hemşerilerimizin seracılık başta üzere tüm üretim çabalarını destekliyoruz.“

Şube Müdürü Ümit Uçar:

Topraksız serada her bitki türüne özel besin reçetesi hazırlanarak doğal ve dengeli bir şekilde büyümeleri sağlanırken kimyasal ilaç kullanılmıyor. Bu sayede insan sağlığına yararlı, doğal ve besleyici değeri yüksek ürünler elde ediliyor. Serada sağlıklı gelişim ortamı sağlandığı için hastalık gibi gerekçelerle bitkinin ölmesi, üretimde fire verilmesi gibi sorunların önüne geçiliyor. Topraksız tarımda araziyi nadasa bırakma derdi olmadığı için üretimde süreklilik sağlanıyor.”

Uçar, bitkisel üretimde, tüketim yerine yakın yerde üretilen ürünlerde ürün kayıplarının azalacağını, daha ekonomik olarak tüketiciye sunulacağını ve tat ve lezzet kayıplarının az olacağını söyledi.

(Bu haber “kastamonu.tarimorman.gov.tr“den derlendi)

Etiketler