Safranbolu:
SAFRANDA SEZON BAŞLADI

<center> Safranbolu: </center><center><font color=’blue’> SAFRANDA SEZON BAŞLADI </font></center>

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Karabük’ün Safranbolu İlçesi’yle özdeşleşen ve “dünyanın en pahalı baharatı” olarak adlandırılan safran ekiminin zorlu yolculuğu başladı.

Boya, kozmetik, ilaç ve yiyecek gibi birçok alanda kullanılan, kilosu 40 bin liradan satılan safranda, ot temizleme dönemine girildi.

İlçede, 20 çiftçinin yaklaşık 40 dekar alanda üretimini yaptığı safranın, nisan-mayıs aylarında ot temizleme işlemi yapılırken, ağustosta da ekimi yapılıyor. Ekim-kasım aylarında hasadı yapılan safran, mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açarak 15-30 cm uzunluğuna dek ulaşıyor.

Safran ekiminin en zor işi olan ot temizleme, tümüyle elle yapılıyor.

Safranbolu’da 32 dönüm alanda safran ekimi yapan İsmail Yılmaz:

“Bu hafta itibariyle başladık, mayıs sonuna kadar ot temizleme çalışması yapacağız. Şuanda 27 dönüm alan var, 18-20 kişiyle çalışmaları yapıyoruz. Safranın en zorlu dönemi ot ayıklama dönemi. Çalışanların bu işi iyi bilmesi lazım. Safran otuyla yabani otu ayırması gerekiyor, zarar vermemesi gerekiyor. O nedenle nakış işler gibi acele etmeden ayıklattırıyoruz. Ot ayıklama işi tamamen elle yapılıyor, makine ya da ilaç yok.”

İsmail Yılmaz sürdürdü:

“Ağustos ayında ekim yapacağız. 5 dönüm civarında ilave yapacağız, toplam 32 dönüm olacak. Havalar çok güzel. Bu havalarda soğan irileşir, verim de artar. Hava bu şekilde giderse, çiçeklenme sezonu da erken gelir. Geçen yıl kurak geçti, çiçeklenme 10-15 gün gecikmeli açmıştı. Ama kapanması da gecikmeli oldu. 5 yıl önce bu kadar daha otlanma olmuştu, çok da güzel verim olmuştu.”

(Bu haber “karabukpostasi.com”dan derlendi)

Etiketler