Sinop:
20 YILDIR KETEN DOKUYOR

<center> Sinop: </center><center><font color=’blue’>20 YILDIR KETEN DOKUYOR </font></center>

Sinop‘ta 59 yaşındaki Belgin Köklü, “hobi“ olarak başladığı işi 20 yıldır sürdürüyor.

20 yıl önce Halk Eğitimi Merkezi‘nde açılan keten dokuma kursuna katılan Köklü, zaman içinde kendisini geliştirerek tarihsel yapı olan Pervane Medresesi‘nde keten dokuma tezgâhı kurdu.

Ketenden giysi, pano, çanta, şal, havlu, çeyizlik ve süsleme amaçlı sehpa ile masa örtüleri yapan Köklü, ürünlerini 15 yıldır pazarlıyor:

“15 yıl önce açtığım işyerimde hiçbir destek almadan kendi çabalarımla bugüne kadar geldim. Bu işe hobi olarak başladım. Çocukluğumdan bu yana el sanatlarına karşı ilgim vardı. (…) Örtüler 80, kıyafetler ise 250 liradan başlıyor. İl dışından gelen vatandaşlarımız keten ürünlerine ilgi gösteriyor. Tek başıma zor oluyor, ev hanımlarından da destek alıyorum.”

Sinop‘ta yaklaşık 50 yıldır keten ekimi yapılmadığını dile getiren Köklü, “Kaybolmaya yüz tutmuş, Sinop‘a özgü keten ürününün yeniden canlanması ve desteklenmesi lazım. Köyümüzde keten ekimi yapmaya çalıştım, ancak onu ip haline getirmek için makineler lâzım. İnşallah ileride bunu gerçekleştiririm. İşim gereği keteni Çin‘den getirtiyorum” dedi.

(Bu haber “haberler.com“dan derlendi)

AYANCIK‘TA KETENI DOKUMA KURSLARI

Ayancık Halk Eğitim Müdürlüğü‘nce, Ayancık keteninin yeniden gün yüzüne çıkarılması için açılan İŞKUR destekli kurslar sürüyor.

Ayancık Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Hanife Başar Özcan:

“Yıllarca merkez binamızda dar bir alanda çalışmalarını sürdürdüğümüz Ayancık Keten Dokuma Atölyemizi, eski Mehmet Akif Ersoy İlkokulu‘nun kapanması ile birlikte boşalan ek binaya taşıdık. Burada 30 adet tezgahımız ile birlikte kurslarımıza devam etmekteyiz. Kursumuzda bu güne kadar ninelerimizin sandıklarında bulunan keten ipleri ile çalışmalarımızı sürdürüyorduk ve bu keten ipleri artık yok denilecek kadar azaldı. Bu neticede keten ipi üretimine tez zamanda geçilmesi gerekiyordu. Bununla ilgili olarak yeni binamıza taşındıktan sonra bir proje hazırladık. Önceki dönem İlçe Kaymakamımız Abdullah Seçkin Koçak’ın destekleri ile hazırlanan ‘Gelenekten Geleceğe Keten İpi Yapımı‘ projesi Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes’in ortaklığında devam etmektedir.”

Yürütülen kurslar ve proje kapsamında Ayancık’ta çok eski yıllarda üretimi yapılan keten tarımı ve keten ipi yapma sanatını her yönüyle canlandırmayı, turizme ve ekonomiye kazanmayı amaçladıklarını vurgulayan Özcan, “Ayancık Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü‘ne bağlı ‘Ketenevi‘mizde kültürel mirasımız olan keteni yeniden üretmek, bunu yaparken turizmle birleştirip ilçe tanıtımına katkı sunmak asıl amaçlarımız arasında yer alıyor” dedi.

(Bu haber “ayancikgazetesi.com“dan derlendi)

Etiketler