Sinop: DÜNYAYA TÜRK SOMONU DIŞSATIMI
Türkiye balıkçılığının önemli merkezlerinden olan ve sürü oluşturan balıkların göç yolu üzerinde bulunanSinop, Türk somonu üretimi ve dışsatımında da “merkez” olmaya hazırlanıyor.
Denizdeki 17 üretim kuruluşu ile su ürünleri dışsatımında önemli üretim üslerinden biri durumuna gelen Sinop‘ta “son teknoloji yöntemleri“yle yetiştirilen Türk somonu, özellikle pandemi döneminde Rusya ve Japonya gibi ülkelerce et düzeyi ve ürünün besleyici değerleri açısından büyük istek gördü.
Deniz kafeslerinde yetiştirilen Türk somonu, bağışıklık sistemini güçlü tutması ve gövde direncini artırması nedeniyle aranıyor.
Geçen yıl Sinop’ta su ürünleri dışsatımı yüzde 33 artarak 36 milyon dolar düzeyine ulaşırken, bu artışa geçen yıl 5 bin ton dolayında üretilen Türk somonu üretiminin 2021’de 7 bin tona ulaşması (2023‘te su ürünleri dışsatımının 100 milyon doların üzerine çıkması) bekleniyor.
Sinop İl Tarım ve Orman Müdürü Bekir Yücel Tanrıkulu:
“Karadeniz’de balık avcılığında önemli merkezlerden bir tanesi olan ilimizde yetiştiricilik anlamında da son yıllarda büyük yatırımlar yapılmakta. Bu sene 17 tesiste şu anda yetiştiricilik faaliyetleri yürütülmekte. Tesislerimizde yaklaşık geçen sene 5 bin ton civarında yıllık bir üretim vardı. Bu sene inşallah 7 bin tona çıkarılacak bu üretim. Geçen sene su ürünleri ihracatında pandemiye rağmen 36 milyon dolar civarında bir ihracatımız gerçekleşti. Bu bir önceki yılın rakamlarına bakıldığında yüzde 33 civarında bir artış sağlamış durumdayız. İnşallah 2023 hedefleri doğrultusunda bakanlığımızın yetiştiricilik boyutunda 2 milyar dolar gibi bir ihracat hedefi var. Biz de il olarak özellikle 100 milyon doların üzerine çıkma hedefimiz var. Bakanlığımızda yetiştiricilik tesisleri için desteklemeler mevcut. Üretilen balıklarda kilogram başına 1.5 TL gibi bir destekleme yapılmakta. Bu kapsamda bugün de Türkiye’nin en büyük yetiştiricilik alanlarından merkezlerinden birisi olma yolunda Sinop’umuz şu anda hızla ilerlemekte. Biz de hem bakanlık olarak hem de il müdürlüğü olarak yatırımlarını yapan firmalara gerekli desteği ve imkanları hem sağlamaktayız hem de gerekli kontrolleri denetimleri de sürekli devam etmekteyiz.”
Kuruluşun Satış Müdürü Hakan Çağla Irmak:
“Bizim ürettiğimiz tür Türk somonu. Gerek et kalitesi gerek omega 3, omega 6 besin değerleri açısından Karadeniz’in su kalitesini de göz aldığımızda daha yüksek besin değerine sahip bir ürün. O yüzden de zaten özellikle Japonlar ve Ruslar, bu ürün Şili’de olmasına rağmen daha çok bizden talep ediyorlar. Çünkü et kalitesi ve ürünün besleyici değerleri gerçekten çok üst düzeyde. Pandemiden dolayı tabi sıkıntılar yaşadık ama bu balığın özellikle Japonlar sağlıklı bir ürün olduğunu, içindeki serbest yağ asitlerinden ötürü tüketilmesi gerektiğini biliyorlar. Koronaya karşı da Japonya’da bu balığın tüketiminin arttığını biliyoruz. Amacımız Türkiye’deki insanların da bu ürünleri daha iyi tanıması tüketmesi. Sadece ihracat olarak değil iç piyasada da bu ürünlerin kullanılarak insanların daha sağlıklı beslenebilmesini istiyoruz.”
Hakan Çağla Irmak sürdürüyor:
“Bulunmuş olduğumuz platform yaklaşık 400 m2 alana sahip. Kendi otomatik yemleme sistemi mevcut. Aynı zamanda 300 ton yemi kendi içerisinde muhafaza etmekte. Yemleme sistemlerimiz tamamen Norveç tekniklerine uygun olup, kafeslerimiz içerisinde su altı kameraları mevcuttur. Atılan yemin balık tarafından yenip yenmediğini, dibe düşüp düşmediğini takip etmekteyiz. Bu hem yem kaybımızı, yemden yararlanma oranımızı aynı zamanda da herhangi bir çevresel zararın olup olmadığını izlememize yaramaktadır.”