Sinop’ta, 8 Yılda Baraj Ve Göletlere 1,5 MİLYON SAZAN BIRAKILDI

Sinop İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce balıklandırma çalışmaları kapsamında 2013’ten bu yana Sinop İli ve İlçelerindeki baraj ve göletlere 1 milyon 422 bin sazan balığı yavrusu bırakıldı.
Sinop İl Tarım ve Orman Müdür Vekili Bekir Yücel Tanrıkulu:
“İl Müdürlüğünün talepleri ile gerçekleşen balıklandırma ile Boyabat İlçemizde yer alan Boyalı, Bektaş, Eğlence ve Maruf göletlerine 60 bin adet, 2014 yılında İlimiz merkeze bağlı Bektaşağa ile Çobanlar Muhsinli göletlerine 30 bin adet, 2016 yılında Boyabat İlçesi’ne bağlı Boyalı ile Bektaş göletlerine 30 bin adet olmak üzere toplamda 120 bin adet sazan balığı yavrusu bırakılmıştı. 2017 yılı için Akdeniz Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü tarafından temin edilen 65 bin adet sazan balığı yavrusu Durağan İlçemizde bulunan Karacaören Göleti’ne 30 bin adet, Sinop Merkez’e bağlı Bektaşağa Göleti’ne 15 bin adet, Çobanlar Muhsinli Göleti’ne 20 bin adet olmak üzere doğal ortama bırakıldı.”
“2018 yılı içinde Durağan ve Boyabat ilçeleri sınırları içerisindeki göletlere 90 bin, 2019 yılı içerisinde Sinop Merkez, Boyabat ve Durağan ilçelerindeki göl ve göletlere 92 bin ve son olarak 2021 yılı içerisinde de genel müdürlüğümüzce yürütülen ‘Su Kaynaklarının Balıklandırılması Projesi’ kapsamında Amasya Su Ürünleri Üretme İstasyon Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen sazan balığı yavruları Altınkaya Barajı’na 500 bin, Saraydüzü Boyabat Barajına 500 bin ve yine bu ilçelerdeki Maruf, Boyalı, Kurusaray, Dodurga ve Asarcık göletlerine 150 bin sazan balığı yavrusu bırakılmıştır. Toplamda Sinop İli ve ilçelerindeki baraj ve göletlere 1 milyon 422 bin adet sazan balığı yavrusu bırakılmıştır.”
“Doğal bir tür olan sazan balıkları sıkça tüketilmesi ve adaptasyonda başarılı olması sebebiyle tercih edilmektedir. Yavru balıkların bırakıldığı göl ve göletler ticari avcılığa kapalı olup sadece amatör avcılığa açıktır. Bu tür faaliyetler amatör avcılık turizmine katkı sağlayacaktır. Su Ürünlerinin gelecek nesillere aktarılabilmesi, bilimsel temelli planlanma, ekosistem bazlı yönetim, sıkı gözlemler ve kontrollerin yapılması ile başarılabilir.”