Zonguldak:
DEFNE YAPRAĞINDAN AYDA 5.000 BİN LİRA!

<center> Zonguldak: </center><center><font color=’blue’> DEFNE YAPRAĞINDAN AYDA 5.000 BİN LİRA! </font></center>

Akdeniz ülkelerinde yetişen defne yaprağıLaurus Nobilis” adıyla anılan defnegiller familyasından bir bitkidir.

Akdeniz ülkeleri içinde en çok defne üretimi ülkemizde yapılıyor.

Batı Karadeniz ormanlarında sık görünen defne ağaçları köylülerin önemli gelir kapısı oldu.

Zonguldaklı İşadamı Zekai Kamitoğlu, Kilimli İlçesi‘ne bağlı Çatalağzı Beldesi‘nde kurulan “tarımsal kalkınma kooperatifi“yle, toplanan defne yaprağını işleyerek, dünya pazarına satıyor.

Belde ve dolayındaki köylerde önemli geçim kaynağı durumuna gelen, özellikle kozmetik ve savunma alanında kullanılan defne yaprağını kilosu 3,5 liradan satan köylüler, ayda 5 bin liraya dek gelir sağlayabiliyor.

İnsan sağlığı için birçok yararı olan defne yaprağıalternatif tıp“ta yüzyıllardır kullanılmaktadır.

Kokusu, yaprağının besin değeri ve buna bağlı olarak insan vücuduna yararları olan defne yaprağının alternatif tıpta kullanılmadığı alan hemen hemen yok gibidir.

Zekai Kamitoğlu:

Zonguldak‘ta da bu konuda profesyonel anlamda bir işletme yoktu. Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı ve Ticaret ve Sanayi Odası olarak yoğun bir çalışma yapıldı. Bizim bölgemizde defne rekoltesinin çok yüksek olduğunu gördük. Bunun için bir tesis kurduk. Teknolojik olarak Türkiye‘de veya dünyada çok fazla örneği olmadığı için makineleşme konusunda bir gelişim yok. Daha çok ilkel şartlarda işlenen bir ürün. Defne bitkisi yıllardır bizim Batı Karadeniz ormanlarında kendi döngüsünü sağlayan, ama hiçbir şekilde ekonomiye kazandırılmayan bir üründü. Bizim çalışmalarımızla birlikte bu konuda hem istihdama hem de Türkiyeekonomisine katkı için yoğun bir çalışma içindeyiz.”

Kamitoğlu sürdürdü:

“Orman köylüsü günlük 30-40 kilo defne yaprağı toplayabiliyor. Rekabet ortamı oluşunca kilosu 3,5 lira civarına çıktı. Gelir güzel olunca birçok orman köylüsü bu işi yapmaya başladı. Bir aile yoğun olarak çalıştığında bir ayda 5-6 bin lira kazanması mümkün. Biz sektöre girince yörede rekabet arttı ve köylüden alınan ürünün fiyatı arttı. Biz bundan memnunuz. Sonuçta bölgemize ekonomik anlamda böyle bir katkıda bulunabiliyorsak ne mutlu bize. Bu ürünün farklı alanlarda kullanılma şekli var. Gıda, ilaç sanayi, kozmetik sanayinde ve baharat olarak kullanılıyor. Özellikle düşük kalitedeki balyalık ürünler Çin‘e gidiyor. Orada baharat olarak kullanıyorlar bu ürünü. Avrupa ülkelerine de ihracat yapılıyor.”

Defne yaprağında; çinko, potasyum, kalsiyum, magnezyum, selenyum, manganez, bakır gibi çok önemli mineraller bulunur.

(Bu haber “takvim.com.tr“den derlendi)

SİNOP‘TA

Sinop’ta toplanan defne yaprakları, Türkiye’nin birçok yerine ve dış ülkelere yollanıyor.

İlaç, yiyecek, kimya, boya ve kozmetik dallarında; et yemeklerinde, balık konservelerinde ve pilavda kullanılıyor.

Sinop‘ta kilosu 1,5 liradan alınan defne yaprakları, kurutulup, ayıklandıktan sonra başta Avrupa ülkeleri ve ABD’ye yollanmak için İzmir’e yollanıyor (Sanalbasın).

 

Etiketler