Azdavay’ın 6 yy‘lık Yöresel Giysilerine ‘COĞRAFi İŞARET‘
Azdavay İlçesi‘nde şapka, yazma, entari, yelek, kuşak, önlük ve şalvardan oluşan ve 600 yıldır kadınların yaşamın her alanında kullandığı yöresel giysiler, belediyenin yürüttüğü çalışmalar sonucu, Türk Patent ve Marka Kurumu‘ndan “coğrafi işaret“ aldı.
Azdavay Belediye Başkanı Osman Nuri Civelek:
“Bu kıyafetin 600 yıla kadar geçmişi var. O günden bugüne kadar kıyafetin taşınmış olması çok manidar. Azdavay‘da yöresel kıyafet geçmişten gelen bir kültür. Bunun yanında da yeni nesiller için moda kıyafeti olarak kullanılmasını sağlamış olduk. Türkiye‘de parça olarak kuşak, önlük, ceket, yelek gibi coğrafi işaretler var ama bir kıyafetin tamamına coğrafi işaret Türkiye‘de bir ilk. Azdavay Belediye Başkanlığı olarak bu gururu yaşadık.”
Civelek, Orta Asya‘dan beri giyilen Azdavay yöresel giysisinde kadınların çok “rahat“ ettiğini vurgulayarak, “Günümüzdeki kıyafetlerle birçok iş yapılamaz ama Azdavay yöresel kıyafetiyle bütün işler en rahat şekilde yapılabilir. Yani tarımsal işlerde en zor şartlarda çalışma, düğünde, törende temsil etme noktasında bu kıyafet en rahat şekilde giyilebilir. Bu kıyafetle çok rahat şekilde ata binilebilir” dedi.
76 Yaşındaki Fatma Bakırcı:
“Elbiseyi kendim dikiyorum. Çocuklarıma miras kalsın diye fazla fazla dikiyorum.”
Lise Son Sınıf Öğrencisi Sılanur Civelek:
“17 yaşındayım, bu elbiseyi gururla taşıyorum. Benden sonrakilerin de gururla taşımasını rica ediyorum. Elbisenin coğrafi işaret almasından dolayı çok mutluyuz. Emeği geçenlere ve belediye başkanımıza teşekkür ediyoruz.”
Azdavay Belediyesi‘nde Çalışan Ayşe Köse de ilçedeki kadınların büyük bölümünün yöresel giysi giydiğini vurgulayarak, bütün parçalarının yöredeki kadınlarca yapıldığını, il dışından gelenlerin de ilgisini çektiğini söyledi.