Bozkurt Merkez’de Sel 100 Yıllık Tarihsel Su Değirmenine De ZARAR VERDİ

Bozkurt‘ta 11 Ağustos‘taki selin ardından Ezine Çayı‘nın taşması sonucu, işyerleri ve çok sayıda ev su ve balçık altında kaldı, kimi yapılar yıkıldı ve can kayıpları yaşandı.
Selden etkilenen yerlerden biri de ilçe merkezinde 100 yıldır çalışan tarihsel su değirmeni oldu.
Cemal İnal‘ın işlettiği değirmenin taşı yerinden oynarken, ahşap su çarkı balçık içinde kaldı.
2013’ten beri değirmeni işletten Cemal İnal:
“Bozkurt Merkez’deki en eski su değirmeni buydu. Merkezde başka su değirmeni de kalmadı. Diğer ilçelerden, köylerden gelip ürünlerini öğütüyorlardı. Vatandaş mısırını, buğdayını getiriyor, biz de öğütüp kendisine teslim ediyorduk. Vatandaş torbasıyla ürününü getirir, depoya koyardı. Ben de sırası gelenin tahılını öğütürdüm. Onlar da bu selde gitti. Benim eşyalarım da gitti. Hadi onlar yerine gelir ama değirmen taşı yerinden oynamış. Suyun çevirdiği çark balçık içinde kalmış. Kanalları bozuldu. Çark dönerse, taşı da eski haline getirebilirsek ancak o zaman tekrar çalıştıracağız.”
Değirmenin içerisine yaklaşık 2,5 m’ye yakın su girdiğini vurgulayan İnal, “Ben, 62 yaşındayım, kendimi bildim bileli bu değirmen burada çalışıyor. En az yüz yıllık. Daha fazlası da olabilir. Onu bilmiyorum. Bir an önce çalışacağı günleri bekliyorum” dedi.
İLİŞİ
Bozkurt Merkez’in ardından selden en çok zarar gören İlişi Köyü’ndeki değirmeni de 4 kuşaktır Turhan Ailesi işletiyor.
Sel nedeniyle büyük zarar gören değirmenin her yeri balçıkla kaplandı.
83 yaşındaki Baki Turhan:
“Oğlum zor kurtuldu. Denize gidiyordu. Ben en az 60 yıl değirmencilik yaptım, 50 yıl da babam yaptı. Bu sel çok kuvvetli geldi. Köprüleri yıktı. Değirmenin çalışması, suyun akması benim en büyük zevkim.”
Oğul Aydın Turhan:
“Sahildeki 4 ilçenin yoğun olarak geldiği, tahıllarını öğüttüğü yer burası. Sel nedeniyle 180 santimetre boyunda değirmene su girdi. Kanalda da heyelanlar var. Kendi imkanlarımızla ve devletin imkanlarıyla çamurunu aldık. Daha sonra suyunu temizledik. Yaklaşık bir ay sonra çalışacak inşallah. Tarihi ‘Şirin Değirmen‘imizin eski şirin günlerine dönmesini dört gözle bekliyoruz. Büyük heyelanların olduğu yerler var. İş makinesi gerekiyor. DSİ ve orman bu konuyla ilgili yardımcı oluyorlar. Devlet büyüklerimiz de yakından ilgileniyorlar. Biraz daha sabır ve zaman gerekiyor.”