İnebolu: GERİŞ TEPESİ’NDE RUM MANASTIRI!
İnebolu Belediye Başkanı Engin Uzuner’in, beraberindeki kurulla Fener Rum Patriği I. Bartholomeos‘a giderek, İnebolu Geriş Tepesi‘ndeki eski Rum Manastırı‘nı canlandırma yönündeki girişimine tepkiler sürüyor.

Heyamola İnebolu Çevre Turizm ve Kalkınma Derneği Başkanı Adem Salcıoğlu da, Geriş Tepesi’ndeki “tarihsel yapı” üzerinden yürütülen “inanç turizmi” tartışmasına tepki göstererek, İnebolu’nun İstiklal Madalyası’şla taçlanan ulusal kimliğinin görmezden gelinemeyeceğini söyledi.
Salcıoğlu, İnebolu’nun sıradan bir kıyı ilçesi olmadığını vurgulayarak, “Bu toprakların Milli Mücadele’nin en kritik lojistik merkezlerinden biri” olduğunu ve bu nedenle atılacak her adımın tarih bilinciyle ele alınması gerektiğini vurguladı:

“Geriş Tepesi’ndeki yapı, sadece masum bir manastır değildir. Burası, amacı Karadeniz’de bağımsız bir Rum Devleti kurarak topraklarımızı bölmek olan Pontus Rum Cemiyeti’nin ilk tohumlarının atıldığı, Milli Mücadele’yi baltalamak isteyen çetelerin harekat merkezi olarak kullandığı bir ‘fesat yuvası’dır.”
“Bugün, Milli Egemenliğimize kastetmiş bir örgütün merkez üssünü, o günkü karanlık misyonundan soyutlayarak ‘masum bir ibadethane’ veya ‘inanç turizmi merkezi’ olarak ihya etmeye çalışmak; bu uğurda can veren şehitlerimize, Şerife Bacı gibi isimsiz nice kahramana ve İnebolu’nun İstiklal Madalyası ruhuna yapılmış büyük bir haksızlık olacaktır.”
“Bizim önerimiz nettir: Geriş Tepesi‘ndeki yapı, bir ibadethane olarak değil; Milli Mücadele sırasında Türk Kurtuluş Hareketi‘ni engellemek isteyen Pontus örgütlenmesinin planlarını, bu planların İnebolu halkının ferasetiyle nasıl boşa çıkarıldığını ve İhanet ile Kahramanlığın mücadelesini anlatan bir ‘açık hava müzesi’ olarak düzenlenmelidir.”
“Kamuoyuna ve yetkililere çağrımızdır: İnebolu’nun turizm potansiyeli; 18. ve 19. yüzyıl ticari liman kimliği, aşı boyalı evleri, eşsiz doğası ve en önemlisi İstiklal Madalyamız ve kahramanlık destanlarıdır.”
“Tarihimizi, milli kimliğimizi güçlü bir şekilde hatırlatacak, gelecek kuşaklara hangi şartlarda bu vatanın kurtarıldığını anlatacak adımları atmak zorundayız. Bu mesele sadece İnebolu’nun değil; tüm Kastamonu’nun ve Türkiye’nin meselesidir. Çünkü İnebolu’nun çabası, İnebolu ve Kastamonu‘yu değil; ülke’yi kurtarmıştır.”
“Bugün de İnebolu, tarihine sahip çıkarak geleceğini kurtaracaktır.”
(Bu haber “facebook.com/YeniIneboluGazetesi”nden derlendi)
