İnebolu:
HES’İNİZE KARŞI HEPİMİZ!

<center> İnebolu: </center><center><font color=’blue’> HES’İNİZE KARŞI HEPİMİZ! </font></center>

İnebolu‘nun Alaca, Güneşli, Çaykıyı, Özlüce, Yunus köylerinden geçen Zarbana Çayına yapılmak istenen HES’ e bölge halkından oluşan “HES’inize Karşı Hepimiz” platformu tepki gösterdi.

“HES’inize Karşı Hepimiz” Platformu Sözcüsü Ramazan Kabadayı:

“Köyümüzün içinden geçen Zarbana Çayı üzerine yapılmak istenen HES projelerine karşıyız. Yakın coğrafyalarda doğayı ve su kaynaklarını nasıl tahrip ettiklerine şahidiz. Son dönemlerde sürekli sel baskınlarına maruz kalan köylerimizi daha da yıpratmaya kimsenin hakkı yok! Atalarımızın yadigarı bizlere miras kalan bu toprakları savunmak, hatıralarımızı, doğada yaşayan tüm canlıları, müthiş bir ahenk içinde olan ekosistemi ve bütün bunlara hayat veren olmazsa olmazımız suyumuzu korumak istiyoruz. Daha önce de böyle girişimler oldu ve civar köy temsilcileri ile bir araya geldik. Gerek İstanbul’da gerek köylerimizde gerekse sosyal medyada toplantılar tertip ettik ve bir platform kurmaya karar verdik. ‘HES’inize karşı HEPİMİZ’ platformunun hikâyesi böyle başladı. Bu platform ile birlikteliğimizi beraberliğimizi ve gücümüzü ortaya koyduk. Daha önce de HES yapmak istediler. El ele gönül gönüle verdik ve doğduğumuz büyüdüğümüz topraklara sahip çıktık ve mahkemeye verdik. Mahkeme heyetinden bilirkişi istedik. Şehir ve bölge plancısı, jeoloji, inşaat, ziraat, orman yüksek, çevre, harita ve kadastro, orman botaniği bitki sistemi mühendislerinden oluşan bilirkişi heyetinin HES alanında yaptığı incelemeler ve araştırmalardan sonra itirazımız haklı bulundu ve HES projesi iptal oldu.”

“Kırmızı benekli alabalıkları yok edemeyecekler. Arılar daha özgür gezecek, ekosistemi bozamayacaklar, endemik bitkilerimizin, doğal ve yaban hayatın sürekliliği devam edecek. Zarbana Çayımız kirlenmeyecek. Daha önce nasıl bertaraf ettiysek yine doğamızı koruyacağız. Çünkü bizler bu topraklarda doğduk, buraların çamurunda oynadık. Onlar inatla para uğruna doğamızı yok etmek istiyor, bizler de inatla doğamıza sahip çıkacağız. Daha önce nasıl bertaraf ettik, bundan sonrakileri de aynı kararlılıkla ve azimle bertaraf etmeye hazırız. Biz bu toprakların evlatlarıyız ve bu topraklarda söz sahibi biziz. Bu projenin çok yakınında çıkan su kaynaklarından faydalanan Alaca Köyü, Çaykıyı Köyü ve Özlüce Köyü su konusunda sıkıntıya girebilir. Bizim can damarımız olan su kaynaklarımızı kimsenin insiyatifine bırakmayacağız!”

(Bu haber ”inebolugazetesi.com”dan derlendi)

Etiketler