Kastamonu Üniversitesi: DEFNE YAPRAĞI EKONOMİYE KAZANDIRILACAK

Kastamonu Üniversitesi’nin, Yükseköğretim Kurulu‘nca ormancılık ve tabiat turizmi alanında “ihtisas üniversitesi“ olarak seçilmesinin ardından, bu işlevi yerine getirme adına paydaşlarıyla yürüteceği tasarımlar için kollar sıvandı.
Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğü ile odun ve odun dışı orman ürünlerinin ekonomiye kazandırılması konusunda proje çalışmalarına geçildi. Bunlardan birisi, Türkiye’nin en büyük dışsatımcısı olduğu defnenin il ekonomisine kazandırılması projesi.
Kamu-üniversite-sanayi işbirliğinin uygulanacağı bu tasarımla bölge ekonomisine önemli gelir sağlanması,AR-GE çalışmalarının yapılması ve nitelikli işgücünün yetiştirilmesi amaçlanıyor.
İlk olarak Cide Kapısuyu, Yenice ve Hacıahmet Köyü dolayları olarak belirlenen 750 hektar büyüklüğündeki alanda iyileştirme çalışmasının 3 yıl içinde tamamlanması ve üretime geçilmesi tasarlanıyor.
Alanda yıllık 10 bin ton defne yaprağı üretimi amaçlanıyor.
Söz konusu “pilot alan“da yerel halktan en az 70 kişinin çalışması tasarlanırken, defnenin işlenmesi ve son ürüne dönüştürülmesi için yatırımcıların ilgilenmesi bekleniyor.
Sırada İnebolu ve Bozkurt var
Cide Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içerisindeki 3.500 hektar defne alanı ile İnebolu ve Bozkurt’ta da benzer çalışmaların zamanla yapılması tasarlanıyor.
Defnenin ekonomiye kazandırılması çalışması “kamu-üniversite-sanayi“ işbirliğinin bölgesel kalkınma açısından uygulamalı bir örneği olacak.
(Bu haber “kastamonugazetesi.com.tr“den derlendi)
BU HABERİN ÖZGÜNÜ İÇİN TIKLAYIN:
DEFNE YAPRAĞI EKONOMİYE KAZANDIRILACAK