Çoban Evleriyle ÇOBANLIK ÖZENDİRİLİYOR!
Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü’nün destekleriyle Kastamonu Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, yüksek yerlerdeki otlak ya da yaylalarda hayvancılıkla geçimini sağlayan çobanların yaşam koşullarını iyileştirmek ve hayvancılığı sürdürülebilir duruma getirmek için önemli bir adım attı.
Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (IFAD) kapsamında, Kastamonu’da yüksek yaylalarında çoban evleri kuruluyor.
Bu kapsamda Kastamonu Merkez’e bağlı Dereberçin Yaylası’na 3; Taşköprü-Bozarmut Yaylası’na 1; Tosya-Kargın Yaylası’na 1; Ekincik Yaylası’na 4 ve Karabey Yaylası’na da 1 olmak üzere toplamda 10 çoban barınağı yerleştirildi.
3×5 metre ölçülerinde olan; banyo, tuvalet, mutfak bulunan, güneş enerji sistemiyle çalışan bu çoban evleri, parasız olarak yaylalara yerleştirildi.
Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, çoban evleri ile sıvatların sayısının arttırılması için gelecek yıl çalışmaların süreceğini belirtti.
Öte yandan, bu yılın temmuzunda, Kastamonu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nce, Kırsal Dezavantajlı Alanlar Kalkınma Projesi (IFAD) kapsamında Kastamonu’nun Merkez’i ve 7 ilçesinde yer alan 125 köy yaylasına konulmak üzere, parasız olarak 250 sıvat (oluk) dağıtımı yapıldı.
Bu olukların otlak ve yaylalara konulmasıyla, hayvanların içme suyu sorununun ortadan kaldırılması amaçlanıyor.
(Bu haber “kastamonuguncel.com”dan derlendi)