Devrekâni:
PANCAR TARLADA KALDI

<center> Devrekâni: </center><center><font color=’blue’> PANCAR TARLADA KALDI </font></center>

Kastamonu’nun şeker pancarı üretiminde hem “nitelik“ hem de “nicelik“ bakımından “lokomotif“i konumunda bulunan Devrekâni’de çiftçiler, ürettikleri pancarı fabrikaya verememeleri nedeniyle güç durumda.

Devrekâni Pancar Alım Ofisi’nin pancar alımını sınırlandırması ve çiftçiyi Kastamonu Şeker Fabrikası’na yönlendirmesine karşın, fabrika da çiftçilere “kapasitesi yetersiz“ olması nedeniyle gün veremiyor.

Pancar üreticisi, Samsun Çarşamba, Çankırı ve Ankara’dan gelen pancarların fabrikaya alındığını ama Devrekani’de üretilen pancarın tarlada kaldığını söylerken, yetkililerden bir an önce sorunun çözülmesi için yardım istiyor.

Aile olarak 40 yılı aşkın bir süredir pancar üretimi yapan Kahvecioğlu ailesinden Özkan Kahvecioğlu:

Ankara’nın, Çankırı’nın, Samsun’un pancarı Kastamonu’ya geliyor, bu yüzden de bizim pancarımız tarlada kalıyor. Bizim aile olarak yaklaşık bin 500 ton pancarımız bekliyor. Sökülmüş 300 ton pancarımız tarlada bekliyor. Bir mağduriyet yaşasak bize kim sahip çıkacak? Biz fazla bir şey istemiyoruz. Emeğimizle ürettiğimiz pancarımız hak ettiği değeri görsün yeter. Pancarımızı teslim etmek istiyoruz. Dışarıdan gelen pancar fabrikada işlenirken, bizim pancarımıza niye yüz çeviriyorlar? Tek istediğimiz, teslim sıkıntımızın çözülmesi.”

Pancar alım ederi üzerine de konuşan Kahvecioğlu, Amasya’daki özel şeker fabrikası’nın ton başı 350 liradan pancar aldığını ve bu pancarı işleyerek kâr ettiğini vurglayarak, “Devletimiz ise ton başı 336 liradan pancar alıyor. Biz fiyatlandırmada da eşitlik istiyoruz” dedi.

Devrekâni Pancar Alım Ofisi önünde uzun kuyruklar oluşturan ve gece sabaha dek beklemek zorunda kalan çiftçiler de, geç en yıl ‘İstediğiniz kadar ekin kota verelim’ diyenlere ‘Neredesiniz?’ diye seslenen çiftçiler, binbir zahmetle ektikleri pancarın tarlada kalması nedeniyle sıkıntıda:

“Ne yapacağımızı şaşırdık, evde dursak pancar tarlada kalıyor. Buraya geliyoruz pancar yine tarlada, biz soğukta bekliyoruz, evimize gitmek istiyoruz.”

(Bu haber “dogrusozgazetesi.com“dan derlendi)

Etiketler