Kastamonu Kalesi YENİ DÜZENLE KAPILARINI AÇTI
Kastamonu’nun önemli tarihsel kalıtlarından biri olan, yapımı 12’nci yüzyıla dek uzanan Kastamonu Kalesi, uzun bir aradan sonra yeniden konuklarına kapılarını açtı.
“Restorasyon“ çalışmaları nedeniyle 2018‘de kapatılan Kastamonu Kalesi, geçen ay (Eylül 2020) çalışmaların tamamklanmasıyla yeniden konuklarını ağırlıyor.
Daha önce ulaşılması zor olan Bayraklı Sultan Türbesi’nin çevresine konulan ahşap görünümlü korkuluklar ve yer düzenlemesi, öncesine göre ulaşım kolaylığı sağlıyor.
Nur Çufadaroğlu:
“Kastamonu’ya daha önce de gelmiştim, önceki haline göre Kastamonu oldukça gelişmiş. Kaleye de gelmiştim, önceki halini biliyorum, restorasyonla çok daha güzel, temiz bir hale gelmiş. Tek bir sıkıntı var, o da mezarın olduğu yere tel çekilmiş. Rahat inip çıkamadık, orası biraz daha güzel düzgün olabilirdi. Biz genciz ama yaşlılarımız var, onlar nasıl çıkıp inecekler?“
Tuğba Ünvermez:
“Ankara’dan geliyoruz. Kastamonu’yu daha gezmedik. Telefondan bakıp da geldiğimiz ilk yer burası. Kastamonu çok güzel, memleketimizin her yeri ayrı güzel. Kale de oldukça temiz ve düzgün. Yalnız, alana çıktığımız yer düzeltilse daha güzel ve rahat çıkılır. Herkesin gelip görmesi gereken bir yer, özellikle tarihi sevenlerin mutlaka gelmesi lazım. Biz daha çok kızımız da görsün bu tarz yerleri diye geldik. O da çok seviyor, hatta ‘Tekrar gelir miyiz?’ diye sordu bize. Kapıdaki saat uygulaması çok güzel olmuş. Kapanış ve açılış saatleri kesinlikle belirli olmalı böyle yerlerde. Bunun güzel bir uygulama olduğunu düşünüyorum. Bu şekilde daha güvenli bir ortam olması sağlanmış.”
İsmet Kayıkçı:
“Kaleye geldiğimiz zaman sadece taş bir yapıdan ibaret yeri görüp gitmektense en azından yaşanmışlıkların olduğu yerlere şahit olmak, olabilmek daha güzel. Kale gibi yerler sessiz sakin olduğu için belli bir saatten sonra belediye olsun, sorumlular olsun fazla ilgilenmezler. İçkiciler olsun, tinerciler olsun o tip insanların geldiği yerler oluyor buralar. Bunun önüne geçilmiş oluyor. Bu şekilde belli bir saatten sonra ziyarete kapatılması çok daha iyi olmuş. Samsun-Vezirköprülüyüm, Taşköprü’nün bir köyünde imam hatip olarak görev yapıyorum. Kastamonu gerçekten güzel bir şehir.”