Roketsan’la TÜRKİYE UZAYA SİNOP’TAN ÇIKTI!
Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında yürütülen çalışmalar Türkiye‘nin uzay sınırını aşmasını ve uzay ligine girmesini sağladı.
Roketsan‘ın geliştirdiği ilk Türk uzay roketi Sinop‘tan fırlatıldı.
Bundan sonraki aşama milli mikro uyduların uzayla buluşması.
Savunma Sanayi Başkanlığı, fırlatılan ilk yerli sonda roketinin 130 km yüksekliğe çıkarak, uzayın sınırı olarak tanınan 100 km çizgisini aştığı açıklandı.
Roketin katı yakıt teknolojisiyle yollandığı belirtilen açıklamada, bundan sonra hem katı, hem de sıvı yakıtla test aşamasına geçileceği bildirildi.
Açıklamada, “Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS) Projesi, Roketsan tarafından üç senede 24 farklı teknolojiyle kendi mühendislik gücüyle yerli paydaşlarla geliştirildi. Başarılı test sonuçlarının arkasında Roketsan‘daki 1.000‘e yakın uzman ve teknisyenin 1 milyon saati aşan alınteri var” denildi.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir:
“Mikro Uydu‘nun fırlatılması İçin 2025‘i hedefliyoruz. Uydu imalatı ile ilgili çalışmalarımız var. Hem katı yakıt, hem sıvı yakıt hem de hibrit konusunda çalışıyoruz.”
Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile Roketsan arasında Mikro Uydu Fırlatma Sistemi (MUFS) Geliştirme Projesi’ne ilişkin sözleşme 2018‘de imzalanmıştı.
2025‘te tamamlanması tasarlanan proje; 100 kg ve altındaki mikro uyduları, yüksekliği en az 400 km olan Alçak Dünya Yörüngesi‘ne yerleştirebilecek kapasitedeki Mikro Uydu Fırlatma Sistemi’nin geliştirilmesini ve test edilmesini kapsıyor. Proje ile Türkiye, dünyada sayılı ülkede olan uydu fırlatma, test etme veüretme altyapısı ve üs kurma olanağı kazanacak.